به نام ایزدمنان
سیستم عامل چیست :
می توان گفت سیستمعامل برنامهای است که در تمام لحظات روی کامپیوتر شما در حال اجراست و به عنوان واسطی بین کاربران یک کامپیوتر و سخت افزار عمل میکند.
این نرم افزار معمولاً هستهی سیستم یا کرنل (Kernel) نامیده میشود. هدف یک سیستم عامل این است که محیطی را فراهم کند که کاربر بتواند برنامههایش را به روشی موثر و راحت اجرا کند. در کل میتوان گفت که سیستم عامل یک برنامه برای مدیریت سخت افزار کامپیوتر است.
علاوه بر این، کاربران میتوانند از طریق رابط کاربریهای دیگر مانند خط فرمان یا یک رابط کاربری گرافیکی مستقیماً با سیستمعامل ارتباط برقرار کنند. همچنین سیستم عامل، سخت افزار رایانه را قادر میسازد تا با نرم افزارهای دیگر ارتباط برقرار کرده و کار کند، بدون وجود سیستم عامل در رایانه، نمیتوان با برنامههای کاربردی و سختافزارها کار کرد.
وظایف هر سیستم عامل :
سیستم عامل یک Resource Allocator است .
اینگونه که منابعی همچون حافظه، زمانکاری پردازنده، دستگاههای ورودی و خروجی و…
را طبق الگوریتمهایی به متقاضیان اختصاص میدهد.
همچنین سیستمعاملها یک Control Program نیز هستند، یعنی اجرای برنامهها را کنترل میکند تا از خطاها و استفاده نادرست از سیستم جلوگیری کنند.
چه خدماتی سیستم عامل به برنامه های کاربردی دارد :
همانطور که گفتیم سیستم عامل تمام برنامههای کاربردی دیگر را در یک کامپیوتر مدیریت میکند ،
برای مثال موارد ذیل را شامل می شود :
در یک سیستم عامل چند وظیفهای (مانند ویندوز در سیستم کامپیوتری یا اندروید در تلفن همراه) چندین برنامه همزمان میتوانند اجرا شوند، و در اینجا این سیستمعامل است که تعیین میکند برنامهها باید به چه ترتیب اجرا شوند و قبل از نوبت یک برنامه دیگر، چقدر زمان باید برای هر برنامه مجاز باشد.
اشتراک گذاری حافظه داخلی میان چندین برنامه کاربردی را مدیریت میکند، این برنامه از ورودی و خروجیهای دستگاههای سخت افزاری متصل مانند هارد دیسک، چاپگر و پورتها استفاده میکند و در نهایت دستورات را اجرا یا نتیجه آن را نمایش دهد. همچنین گفته می شود در زمان مشکل در عملکرد و هرگونه خطایی که ممکن است در برنامهای رخ دهد یک پیام در مورد آن خطا به کاربر (یا به اپراتور سیستم) ارسال میکند.
( میتواند مدیریت کارهای گروهی را بارگیری و اجرا کند (به عنوان مثال چاپ) این عمل به گونهای انجام میشود که برنامه ایجاد کننده از این کار آزاد شود. و زمانی که شما دستور پرینت ۱۰۰ صفحه از یک فایل در برنامه Word میدهید همچنان میتوانید با برنامه Word کار کنید زیرا عمل پرینت در پس زمینه اجرا میشود در کل میتوان گفت کلیه سیستمهای رایانهای (سخت افزاری و نرم افزاری) به سیستمعامل نیاز دارند و سیستمهای عامل باید با ویژگیهای مختلف توسعه داده شوند تا نیازهای خاص در عوامل مختلف را برآورده سازند)
سیستمعامل در پلتفرمهای مختلف :
هر پلتفرم و بستر بر اساس نیاز خود و سختافزارهایی که در آن به کار برده شده سیستمعامل متفاوتی دارد. مثلا گوشیهای همراه از سیستم عاملهایی چون اندروید، iOS، ویندوز فون و… بهره میبرند که هر کدام مزایا، معایب و طرفداران خود را دارند.
می توان گفت سیستم عاملها میتوانند روی کامپیوترهای شخصی، سرورها، گوشیهای همراه، گجتهای هوشمند و بسیاری از لوازم الکترونیکی دیگر نصب باشند. هر یک از این سیستم عاملها گستردگی عملکرد خود را دارند.
سیستم عامل شبکه (NOS) نیز یک سیستم رایانهای است در بستر مختص خودش که همان شبکههای کامپیوتری طراحی شده است.
گفته می شود این OS در درجه اول برای پشتیبانی از کلاینتها، رایانه شخصی و موارد دیگری که به یک شبکه وصل میشوند (برای مثال یک شبکه LAN) ارائه شده است.
درمورد سیستم عامل Real Time که توانایی خاصی را در یک محدودیت زمانی، مشخص یا تضمین میکند. به عنوان مثال، یک ممکن است برای اطمینان از کارکرد درست یک شی خاص در یک ربات در خط مونتاژ طراحی شده باشد.
سیستم عاملهای کامپیوتری چگونه است :
سیستمعاملهای رایانهای سیستم عاملهایی هستند که تنها روی سیستمهای کامپیوتری، رایانههای شخصی و یا سرورها اجرا میشوند، این سیستم عاملها کاراییهای خاص خود را داشته و هرکدام پلتفرم مخصوص خود را دارند . درباره مایکروسافت ویندوز (Microsoft Windows) سیستم عامل سازگار با کامپیوتر است، این نوع از سیستمعاملها رایج ترین و پرکاربردترین نوع سیستمعامل هستند .
سیستم عاملهای تلفنهای همراه و تبلت :
سیستمعامل گوشیهای همراه نیز همانند سایر هم نوع خود وظیفه تعیین توابع و ویژگیهای موجود در دستگاه شما مانند بررسی اثر انگشت، عملکرد صفحه کلید، احراز هویت با رمزنگاریهایی مانند WAP، همگام سازی برنامهها، ارسال و دریافت ایمیل و موارد دیگر را بر عهده دارند.
همچنین سیستمعامل تلفن همراه تعیین میکند که برنامههای شخص ثالث (برنامههای تلفن همراه) در دستگاه شما اجرا شوند یا خیر.
وظیفه سیستم عامل در رابطه با امنیت سیستم و فایلها :
رمز عبور برای محافظت از دادههای کاربر و سایر تکنیکها مانند احراز هویت و اختصاص دسترسیها استفاده میکند. و می تواند از دسترسی غیرمجاز به برنامهها و دادههای کاربر جلوگیری میکند و از این طریق امنیت سیستم و فایلها را برقرار میکند.
رابطه با مدیریت پردازنده :
می توان گفت در محیطی مانند رایانه که در لحظه چندین وظیفه یا در اصطلاح task برای انجام و پردازش به پردازنده ارسال میشود، سیستم عامل ترتیب دستیابی این فرآیندها یا پردازشها را به پردازنده و زمان پردازشِ هر task را تعیین میکند. این عملکرد زمانبندی پردازش یا Process Scheduling نام دارد. وضعیت انجام پردازشها را نگه میدارد. ترافیک ارسالی به پردازنده را کنترل میکند و بر مبنای اولویت های اجرا CPU را به یک فرآیند اختصاص میدهد.
کلام آخر چینود :
می توان گفت بهطور کلی سیستمعاملها بهوجود آمدند تا زندگی ما را سادهتر کرده و کمک کنند بتوانیم به راحتی از کامپیوترهایمان استفاده کنیم و در دنیای امروزه با متد روز پیش برویم .
خیلی عالی بود ممنونم
خواهش میکنم